Noua etichetă energetică

Noua etichetă energetică

Fă cunoștinţă cu noua etichetă energetică

Noile norme UE privind etichetele energetice sunt menite să încurajeze proiectarea mai eficientă și mai sustenabilă a aparatelor electrocasnice. Zanussi se angajează să implementeze noile reguli ale Comisiei Europene privind definirea și afișarea etichetelor energetice. Categoriile de produse afectate de această schimbare sunt mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat cu uscător, mașinile de spălat vase și aparatele frigorifice, inclusiv răcitoarele de vinuri.  

Noile etichete vor fi vizibile pentru consumatorii din Uniunea Europeană online și în magazine începând cu 1 martie 2021. 

Tranziţia de la eticheta veche la cea nouă

Începând cu noiembrie 2020, toate produsele noi Zanussi vor fi însoţite de două etichete energetice: o etichetă cu actuala clasificare energetică și una cu noua clasificare de la A la G, care va intra în vigoare în martie 2021. Astfel, este posibil să primești acasă un produs care le conţine pe amândouă. Noua etichetă energetică cu cod QR va deveni aplicabilă începând cu 1 martie 2021 și poate fi ignorată până la acea dată. 

Eficienţa energetică a produsului achiziţionat nu se schimbă. Ceea ce se modifică este clasificarea, adică litera de pe etichetă, nu eficienţa energetică.

Eticheta veche vs. eticheta nouă

Noua etichetă este mai complexă, cu noi parametri de performanţă, cerinţe mai stricte de proiectare ecologică și metode noi de testare. 

 • eticheta energetica veche
  1
  Scara etichetei actuale de la A+++ la D

  Actuala etichetă energetică cuprinde 4 clase A: de la A la A+++. Aici se situează majoritatea produselor comercializate acum, creând confuzie în rândul consumatorilor, deoarece nu există o delimitare clară între produse cu eficienţă ridicată, medie sau scăzută.

 • eticheta energetica noua
  2
  Noua scară de la A la G

  Imaginea de mai sus este un exemplu de o posibilă reclasificare a unui produs de la A+++ la B. Eficienţa energetică a produsului nu se schimbă - doar litera clasei de eficienţă energetică de pe etichetă se modifică. Deși noile clasificări par să indice o eficienţă mai scăzută, conform standardelor actuale acestea sunt la fel de eficiente energetic ca și înainte. În acest mod, clasele energetice din topul clasificării sunt rezervate viitoarelor produse prevăzute cu tehnologii din ce în ce mai eficiente și mai sustenabile. 

Pictogramele de pe noua etichetă energetică

Aparate frigorifice

A. Cod QR nou. Scanabil cu telefonul mobil pentru mai multe informaţii.
B. Clasa de eficienţă energetică.
C. Consumul anual de energie, în kilowaţi-oră.
D. Capacitatea compartimentului/compartimentelor pentru congelare, în litri.
E. Capacitatea compartimentului/compartimentelor pentru răcire, în litri.
F. Nivelul de zgomot, în decibeli.

Mașini de spălat rufe

A. Cod QR nou. Scanabil cu telefonul mobil pentru mai multe informaţii.
B. Clasa de eficienţă energetică.
C. Consumul ponderat de energie la 100 de cicluri, în kilowaţi-oră.
D. Capacitatea nominală a programului Eco, în kilograme.
E. Clasa de eficienţă a uscării prin centrifugare.
F. Durata programului Eco.
G. Consumul ponderat de apă per ciclu, în litri.
H. Nivelul de zgomot la centrifugare, în decibeli.